måndag 4 januari 2010

Finns "ledarskapskompetens"?

"Att fråga vem som ska vara chef är som att fråga vem som ska vara tenor i kvartetten. Naturligtvis ska den som kan sjunga vara tenor" Henry Ford

Hur tillsätts dagens chefer? Vilka kompetenser söks när en ledarposition ska tillsättas? Går "ledarskapskompetens" att mäta? Är beståndsdelarna i denna kompetens generella?
Jag skulle nog vilja påstå att det finns en ökad insikt i att ledarkompetens till stor del ligger utanför de sakkunskaper som krävs för en chefsbefattning. Ändå är det mer sällan förekommande att en person med goda ledaregenskaper tillsätts i en - med tanke på dennes sak- eller branschkunskaper - än tvärtom. Jag tror att detta delvis beror på att ett gott ledarskap är en smula subjektivt och svårt att sätta ord på: Det som jag upplever som gott ledarskap är inte alltid detsamma som en annan persons uppfattning. Det är liksom lättare att säga att vi förväntar oss att en ekonomichef ska uppprätta bokslut, fixa budget och ha järnkoll på alla funktioner i excel; fullt mätbart - dessutom vet vi att vi alla efterfrågar samma sak. Jämför det med att vi t.ex. vill ha en ledare som har dokumenterade kommunikativa färdigheter... vad menar vi med kommunikativ? Att personen i fråga kan lyssna? föra en dialog? få ut sin information tydligt? förvissa sej att budskapet gått fram så som avsetts? Blir lite krångligare med precisionen när vi börjar prata om dessa kompetenser.
Jag tror att ledarskapets kompetenser är hyfsat generella - detta utan att ha nämnt ett ord om vilka dessa kompetenser är! Jag har i en dåligt skött blogg listat tecken på dåligt ledarskap, självklart går det att vända på dessa och säga att det är generella ledarskapskompetenser. Därmed inte sagt att den listan kan göras längre...
Och ändå - för att återkoppla till liknelsen om tenoren i kvartetten: Om nu tenoren stämmer upp med den vackraste av röster, förmedlar det ljuvligaste av toner och ord - ja, kort sagt sjunger arslet av både publik och övrig kvartett. Vad hjälper det om resten av kvartetten sjunger som skrällen och i själva verket inte vill sjunga - och än mindre är intresserade av att ha en enastående tenor till sitt förfogande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar