"Tala inte om för folk hur de ska göra saker, berätta för dem vad de ska göra och låta dem överraska dig med deras resultat."
George S. Patton
För någon vecka sedan hade jag ett citat om ”empowerment” här på bloggen. Jag gillar begreppet, men har inte lyckats hitta någon bra svensk översättning, så här kommer jag att stelbent – och sådär lagom patetiskt – hålla mej till ”empowerment” (som kan översättas med ”möjliggörande”, ”bemyndigande”, men jag tycker alltså inte att dessa översättningar är lika… talande).
Jag är nyfiken på hur ledare handskas med detta fenomen. Tycker dagens chefer att det är OK att deras underordnade har befogenfeter och friheter att utföra sitt arbete? Och om de säger att de tycker att det är OK (om de säger något annat torde de ju framstå som chefer uråldriga som fossiler, vilket väl vore en smula penibelt): I hur stor utsträckning följer de detta i praktiken? Hur många befogenheter, hur mycket frihet och tillåtelse ger de sina anställda? Är det lättare för chefer att ge fria tyglar beträffande innehållet; ”vad” de anställda ska göra – eller tenderar de anställda att ha större frihet över processen, dvs. ”hur” ett arbete ska utföras? Och, kan det vara så att det är en skillnad i hur stor frihet ledare tror sig ge sina anställda gentemot hur mycket frihet dessa människor anser sig ha fått från sin chef?
Jag tror att det är avhängigt på i hur stor utsträckning en ledare vågar lämna ifrån sig uppgifter mer olösta; att ha mod att inte ha tänkt klart åt dem som ska utföra arbetet. Att människor i chefsposition är orädda nog att inte ha bilden helt klar för sig, utan kan låta andra komplettera och förhoppningsvis förbättra slutresultatet med sina erfarenheter och färdigheter. Som ledare, tror jag, att det är viktigt att ha så mycket självinsikt att man är medveten om hur långt det egna perspektivet sträcker sig och när någon annans perspektiv tillför något till slutresultatet, snarare än konkurrerar ut det egna. Dessutom måste en ledare lita på att de anställda har kompetens och motivation nog att både ta sej igenom innehåll och process, helt eller delvis på egen hand. Och till sist: kunna ta att den anställde presterar både mer och bättre än vad han själv skulle ha gjort – med helt andra metoder än vad man själv tänkt sig.
Finns det ett sådant ledarskap?
Hmmm. vad säger du om översättningen "att ge auktoritet till självtilliten" ? Håller med i att det är svårt att översätta empowerment i ett ord. Det innefattar så mycket, tex. egenkontroll över sin tro på sig själv, man tar aktivt kommandot över sin egen förmåga. Vi har läst mycket om detta särskilt i de första kurserna på soc. programmet och det verkar vara ngt som kommer att följa oss i utbildningen. Jag har, liksom du, fastnat för begreppet eftersom det ger sådan egenmakt till individen.
SvaraRaderaEn ledare borde ju vara en person som tar fram det bästa ur dom man ska vara satt till att leda.Allt för tex företagets eller organisationens bästa. En ledare borde inte vara den som är ide´sprutan utan denne ska vara den som kan organisera upp alla ideér och få dom in i rätt kanaler. Ta ett simpelt exempel som en vattenledning. Däri har du redan ordet "ledning" för att tala om dess funktion. Vattnet är det som är själva syftet och nyttan men det får inte full effekt om det inte har rätt ledning, inte kommer dit det ska och inte med det rätta trycket.
Så jag anser inte att en ledare nödvändigtvis måste vara den som står i fronten, snarare bakom de andra för att putta in dom på rätt väg.Tyvärr finns det många som tror sig ha "ledaregenskaper" men egentligen inte vill göra annat än att få synas och bestämma över andra.
Kramiz/ Ingela <3
Man kan väl säga att empowerment är ett stort ord...lite svårdefinierat på ett enkelt sätt iaf...Mina funderingar på det är ändå vårt eget sätt att hitta vår egen tyngdpunkt och vår tillit till oss själva! Ta fram vår innersta styrka för att på ett positivt sätt kunna använda den för att komma tillbaka till ett "aktivt" liv igen tex efter sjukskrivning el annan ohälsa. I chefsskap kan man kanske tänka sig att man låter de anställda få en stor frihet men samtidigt stort ansvar i sitt yrkesutövande för att de ska få använda och hitta sina innersta styrkor och känna att de själva får känna glädje i det arbete man utför =) En chef med hög empowerment vågar släppa taget och förstår att han kan delegera arbetsuppgifter utan att ta över...en chef med låg empowerment, har dålig självkänsla och måste hela tiden dubbelkolla det som är delegerat..Ja det här var mina funderingar på empowerment så här på fredagskvällen i fredagsmyssoffan =)) Ha en härlig helg
SvaraRaderaTack för så kloka kommentarer - och för att ni ger mej möjlighet att lära mej mer!
SvaraRadera